Cursus kiezen

Cursussen

U kunt verschillende cursussen volgen:

  • Cursus Nederlands als 2e taal (staatsexamen NT2)
  • Inburgeringscursus
  • Alfabetiseringscursus

Het is belangrijk welke cursus u kiest. Wilt u na uw inburgering een opleiding doen? Of gaat u werk zoeken? Dan moet u zo goed mogelijk Nederlands leren. De school kan u helpen met het kiezen van de goede cursus.

Nederlands als 2e taal (NT2)

U leert het beste Nederlands met de cursus Nederlands als 2e taal (NT2). Na de cursus doet u het staatsexamen NT2.

  • Moest u voor 2015 beginnen met inburgeren? Dan hoeft u alleen het staatsexamen NT2 te halen. Dan bent u ingeburgerd.
  • Moest u na 1 januari 2015 beginnen met inburgeren? Dan moet u 2 extra examens halen: Kennis Nederlandse Maatschappij en Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt. Als u bent geslaagd krijgt u een inburgeringsdiploma. Pas daarna bent u ingeburgerd.
  • Moest u na 1 oktober 2017 beginnen met inburgeren? Dan moet u ook de participatieverklaring ondertekenen. Als u alle examens hebt gehaald en de participatieverklaring hebt ondertekend, krijgt u het inburgeringsdiploma. Pas daarna bent u ingeburgerd.

Weet u niet meer wanneer u moest beginnen met inburgeren? Kijk dan in Mijn Inburgering.

Inburgeringscursus

Op de inburgeringscursus leert u Nederlands. Maar niet zo goed als op de cursus NT2. U leert ook over wonen en werken in Nederland. Daarna kunt u het inburgeringsexamen doen. Haalt u het inburgeringsexamen, dan bent u ingeburgerd.

Alfabetiseringscursus

Alleen wie niet kan lezen of schrijven, kiest een alfabetiseringscursus. Daar leert u lezen en schrijven. En ook Nederlands. Na de alfabetiseringscursus moet u nog de inburgeringscursus doen. En het inburgeringsexamen halen. Daarna bent u pas ingeburgerd.