Welke examens

Deze examens moet u halen voor uw inburgering:

Soms minder of geen examens

  • Moest u beginnen met inburgeren tussen 1 januari 2015 en 1 oktober 2017? Dan hoeft u de participatieverklaring niet te doen.
  • Moest u beginnen met inburgeren voor 1 januari 2015? Dan hoeft u de participatieverklaring en het examen ONA niet te doen. Hebt u een Nt2-diploma? Dan bent u ingeburgerd.
  • Hebt u een diploma van een entreeopleiding (mbo niveau 1)? Dan hoeft u geen examen ONA te doen.

Nt2-certificaat

Hebt u een Nt2-certificaat voor Lezen, Luisteren, Schrijven of Spreken? Dan hoeft u het examen op het certificaat niet meer te doen. Meer informatie over de inhoud van het examen Nt2 staat op staatsexamensnt2.nl Link opent externe pagina . Op duo.nl leest u hoe het examen Nt2 werkt.

U hebt een Nederlands diploma

Hebt u een diploma gehaald in Nederland? Dan hoeft u misschien niet in te burgeren. Dat heet een vrijstelling.

Downloads
Beschrijving

Deze film gaat over het inburgeringsexamen. Hebt u een inburgeringscursus gedaan of wilt u naturaliseren? Dan meldt u zich aan voor het inburgeringsexamen.

In deze film ziet u welke examens er zijn. Ook ziet u hoe zo’n examen gaat. Wat is het inburgeringsexamen?

Het inburgeringsexamen bestaat uit een aantal examens.

De examens zijn:

  • Kennis van de Nederlandse Maatschappij
  • Spreekvaardigheid
  • Leesvaardigheid
  • Luistervaardigheid
  • Schrijfvaardigheid
  • Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt

Kennis van de Nederlandse Maatschappij: U krijgt vragen over Nederland. Bijvoorbeeld over werk zoeken of een huis huren of over scholen in Nederland.

Spreekvaardigheid, Leesvaardigheid en Luistervaardigheid: U doet de examens Spreekvaardigheid, Leesvaardigheid en Luistervaardigheid met de computer. U laat zien dat u de Nederlandse taal kunt spreken, lezen en verstaan.

Schrijfvaardigheid: U doet dit examen op papier. U laat zien dat u in de Nederlandse taal kunt schrijven.

Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt: Hoort u na 1 januari 2015 dat u moet inburgeren? Dan moet u ook het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt doen. U vult resultaatkaarten in en verzamelt bewijzen over werken in Nederland. Na het invullen van de resultaatkaarten vraagt u een gesprek aan bij DUO.

Slaagt u voor alle examens, dan krijgt u het inburgeringsdiploma.