Examen ONA

Resultaatkaarten

Het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt gaat over werken en werk zoeken. U doet thuis of op school opdrachten. Daarvoor gebruikt u kaarten. Deze kaarten heten resultaatkaarten. DUO kan niet helpen bij het invullen.

Uw portfolio versturen

 1. Log in op Mijn Inburgering.
 2. Kies in het menu voor Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt
 3. Vul de resultaatkaarten in. U moet ook extra brieven meesturen. Dit noemen we bijlagen.
 4. Vindt u het invullen moeilijk? Lees dan de toelichting en de woordenlijst.
 5. De resultaatkaarten en bijlagen samen is uw portfolio. Verstuur uw portfolio in Mijn Inburgering.
 6. U krijgt een factuur in Mijn Inburgering. Daar kiest u hoe u wilt betalen. U kunt betalen via iDeal. Of u kunt het examen betalen met uw lening.

Resultaatkaarten downloaden

Lukt het niet in Mijn Inburgering? Download dan hier de resultaatkaarten. Vul ze in en stuur ze per post naar DUO. U krijgt een factuur om het examen te betalen.

Hoe het verdergaat

Hebt u betaald? Dan kijkt DUO uw resultaatkaarten na. Daarna krijgt u een e-mail of een brief. Is uw portfolio goed, dan kunt u zich aanmelden voor het eindgesprek. In de e-mail of brief staat hoe u dit doet.

Eindgesprek

U hebt een gesprek met 2 mensen van DUO. In het gesprek krijgt u vragen over uw resultaatkaarten. Het gesprek duurt ongeveer 40 minuten.

Slaagt u voor het eindgesprek? Dan hebt u het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt gehaald. Slaagt u niet voor het eindgesprek? Dan moet u uw portfolio opnieuw opsturen. U moet het examen opnieuw betalen. U moet ook een nieuw eindgesprek doen.

Nieuwe regels voor ONA

De regels voor het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) worden aangepast. Zodra het bekend is, laat DUO hier weten wanneer de nieuwe regels starten. DUO denkt dat de nieuwe regels starten na 1 mei 2018.

U kunt straks op 2 manieren ONA-examen doen:

 1. Portfolio én 64 uur ONA-les bij een school met een Blik op Werk-keurmerk
  U maakt een portfolio. U stuurt uw portfolio op naar DUO. DUO kijkt uw portfolio na. Is uw portfolio goedgekeurd? En kunt u laten zien dat u 64 uur ONA-les heeft gevolgd bij een Blik op Werk-school? Dan bent u geslaagd voor het ONA-examen.
 2. Portfolio én een eindgesprek
  U maakt een portfolio. U stuurt uw portfolio op naar DUO. DUO kijkt uw portfolio na. Is uw portfolio goedgekeurd? U kunt dan het eindgesprek doen. Slaagt u voor het eindgesprek? U bent dan geslaagd voor het ONA-examen.

Werkt u?

Er komt misschien een nieuwe regel voor inburgeraars die werken. DUO denkt dat de regel in 2019 start. Wacht hier niet op. U moet doorgaan met inburgeren.